To spletno mesto ni več podprto v brskalniku Internet Explorer.
Prosimo, odprite stran v brskalniku Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox ali Safari.

Potovalne informacije

Preberite si naše nasvete za vaše skorajšnje potovanje. Tako boste vedeli, na kaj morate biti pozorni.

Bodite vedno pripravljeni!

Bodite pozorni, da imate veljaven potni list ali osebno izkaznico. Vedno predhodno preverite veljavnost svoje potne listine.

Nasvet: Nekateri kampi zahtevajo (kopijo) vaše osebne izkaznice. Z uporabo aplikacije KopieID lahko ustvarite ustrezen seznam osebnih dokumentov in odstranite tiste, ki jih kamp ne potrebuje. Z aplikacijo lahko na kopiji dokumenta z vodnim žigom označite tudi namen in datum kopiranja. Kopijo lahko nato natisnete ali shranite. Aplikacija je na voljo v trgovinah Apple App Store in Google Play.

Vnesite različne načine plačila (gotovina, plačilna in kreditna kartica, če je na voljo).

Sklenite potovalno zavarovanje. Nasvet: Med stike v telefonu vnesite številko centra zavarovalnice za nujne primere.

Preverite, kaj vaše zdravstveno zavarovanje krije v primeru zdravstvenih stroškov v tujini.

Pred potovanjem preverite, ali in pri kateri zavarovalnici imate sklenjeno zavarovanje (komercialno, osebno ali avtomobilsko zavarovanje, pomoč na cesti) in kakšni pogoji veljajo.

Kaj če v tujini pride do hujše nesreče? Pokličite policijo in/ali reševalno službo na številko 112 (enotna je po vsej Evropi) in center svoje zavarovalnice za nujne primere. Poskrbeli bodo za vaše nadaljnje ukrepe. Zapišite si tudi podatke o morebitnih pričah in preverite, ali sta registrska številka in številka zavarovalne police obeh udeležencev pravilni. Fotografirajte situacijo, škodo in sledi na vozišču.

V številnih državah je v vozilu obvezno imeti opozorilni trikotnik, odsevni jopič, rezervno pnevmatiko, komplet prve pomoči, rezervne žarnice in gasilni aparat.

Vredno razmisleka

Vozniško dovoljenje v tujini ne velja kot dokazilo o identiteti.

Ali na počitnice z vami potuje tudi vaš hišni ljubljenček? V tem primeru potrebuje potni list za hišne živali, mikročip in opravljeno cepljenje proti steklini. V nekaterih državah (tudi v nekaterih kampih) določene pasme psov niso dovoljene.

V telefon si zabeležite kontaktno številko za primer nesreče.

Nasvet: Pred odhodom fotografirajte svoj potni list/osebno izkaznico, zavarovalno polico, bančno kartico, številke za nujne primere in druge pomembne predmete. Po elektronski pošti ali z multimedijskim sporočilom jih pošljite sebi ali drugim sopotnikom, da boste imeli pomembne podatke pri roki, če bi jih morda izgubili ali če bi vam jih ukradli.

Priporočljivo je, da obiske turističnih znamenitosti rezervirate vnaprej. V nasprotnem primeru tvegate, da boste morali dolgo čakati v vrsti!

V državah na jugu ljudje pogosto obedujejo pozno. Upoštevajte, da (razen v kampih) v restavracijah pred 19. uro pogosto ni nikogar.

Vinjeta

V Avstriji in Švici so za avtoceste obvezne fizične vinjete (nalepke). Te nalepke lahko kupite na avtocestnih mejnih prehodih v Avstriji in Švici.

V Avstriji lahko izberete vinjeto z veljavnostjo 10 dni, 2 mesecev ali 1 leta.

Švicarska avtocestna nalepka običajno velja eno leto.

V Sloveniji se za vse avtoceste in hitre ceste plačuje cestnina, zato je zanje obvezna veljavna vinjeta. Elektronske vinjete so v Sloveniji na voljo na cestninskih postajah, bencinskih servisih, v supermarketih in kioskih. Zunaj Slovenije si e-vinjeto lahko uredite na večjih bencinskih servisih na obmejnem območju in v poslovalnicah ÖAMTC v Avstriji. Informacije o prodajnih mestih so na voljo na spletni strani: https://evinjeta.dars.si/kako-kupiti-e-vinjeto.


Pravna izjava o omejitvi odgovornosti: Informacije na tem spletnem mestu so bile skrbno zbrane. Informacije na tem spletnem mestu smo skrbno pripravili. Vse povezave, ki jih uporabljamo do drugih spletnih mest, so zgolj informativne narave. Tega spletnega mesta ne vzdržujemo, ne spremljamo in ga ne podpiramo. Kot potnik ste odgovorni za to, da imate za svoje počitnice ustrezne (mejne) dokumente. Svetujemo vam, da neposredno pred dopustom pri ustreznih organih preverite najnovejše informacije.