To spletno mesto ni več podprto v brskalniku Internet Explorer.
Prosimo, odprite stran v brskalniku Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox ali Safari.

Potovalne informacije Hrvaška

Kmalu se boste odpravili na počitnice. Radi vidimo, da se na pot odpravite dobro pripravljeni, zato smo za vas nanizali nekaj koristnih informacij. Že vnaprej vam želimo prijetne počitnice!

Potovanje na Hrvaškem
Cestnina, ekološka nalepka, točenje goriva

Vse avtoceste na Hrvaškem so plačljive. Cestnino lahko plačate z gotovino, kreditno kartico ali avtocestno kartico. Te avtocestne kartice (ENC) so na voljo na cestninskih postajah. S cestninsko kartico pridobite približno 20-odstotni popust na cestnino in možnost hitrejšega prehoda skozi cestninsko postajo. Cestnino lahko izračunate tukaj: https://www.putovnica.net/sl/prevoz/cestnine. Cestnina od Umaga do Pulja v Istri (cca. 75 km) z avtomobilom stane približno 6,70 EUR.

Na Hrvaškem (še) ni ekoloških območij. Zato vam ekološke nalepke ni treba kupiti.

Omejitev hitrosti je 130 km/h na avtocestah in 110 km/h na hitrih cestah, 90 km/h zunaj naselij in 50 km/h v naseljih.

Policija lahko za prometne prekrške izreče globo, vendar je niste dolžni plačati na kraju samem. Morate pa jo plačati v osmih dneh.

V avtomobilu morajo biti obvezno varnostni trikotnik, varnostni jopič in komplet prve pomoči. Odvisno od vrste luči ali pnevmatik na vašem avtomobilu morate vzeti tudi rezervne žarnice in rezervno pnevmatiko. Če potujete s prikolico ali počitniško prikolico, imejte s seboj dva varnostna trikotnika.

Promet na vzponu ima prednost pred prometom na spustu.

Več informacij o cestnoprometnih predpisih in druge pomembne potovalne informacije za Hrvaško najdete na spletni strani https://www.amzs.si/na-poti/prikaz-prometnih-podatkov-po-evropskih-drzavah/hrvaska.  

Na Hrvaškem je približno 700 polnilnih mest za električne avtomobile. Vožnja z električnim avtomobilom na Hrvaškem zahteva nekaj načrtovanja. Če iščete polnilnico za električni avtomobil na Hrvaškem, poiščite "javne punionice za električna vozila".

Bencinski servisi na (plačljivih) avtocestah in v večjih mestih so pogosto odprti 24 ur na dan. Druge bencinske črpalke so običajno odprte vsaj od 7:00 do 20:00 (poleti dlje).

V državi z več kot tisoč otoki so trajekti pomembna oblika javnega prevoza. Glavni upravljavec trajektnih storitev je hrvaško podjetje Jadrolinija. Ponuja približno 40 linij s celine na hrvaške otoke in v Italijo.

Hrana in pijača
Hrana in obroki

Voda iz pipe je na Hrvaškem varna za pitje, če pa imate raje ustekleničeno vodo, je ta na voljo povsod.

Najpomembnejši obrok dneva je kosilo, ki se streže med 10. in 15. uro. V restavracijah se kosilo običajno postreže med 12. in 14. uro. Kosilo je sestavljeno iz več hodov. Večerja je običajno lahek, preprost obrok. V večjih mestih in poleti je običajno, da se večerja streže do 23.30. Za približno 20 EUR lahko izberete preprost trihodni meni.

Na Hrvaškem lahko jeste v restavracijah, picerijah ali bistrojih ali v manjših družinskih gostinskih lokalih (gostilnah ali konobah). Najpreprostejši so bistroji in picerije, kjer lahko jeste poceni in običajno tudi dobro. Gostionica in konoba sta preprosta gostinska lokala, v katerih strežejo predvsem lokalno hrano.

Stroški postrežbe so običajno vključeni v ceno. Kruh je pogosto treba doplačati. Napitnine pa so običajne v barih in restavracijah, hotelih, taksijih in pri turističnih vodnikih. Povprečna neto plača na Hrvaškem je približno 800 evrov, cene hrane pa so z uvedbo evra poskočile in so običajno nekoliko višje kot v Sloveniji.

Na obalnih območjih so očitni vplivi italijanske in grške kuhinje. Zlasti Istra je zelo italijansko obarvana, zato je tu pogosta ponudba pic in testeninskih jedi. Pomemben del hrvaške kuhinje so mesnine, na primer pršut ali čevapčiči. Proti notranjosti države se krepi vpliv madžarske kuhinje.

Znani supermarketi na Hrvaškem so Konzum, Plodine, Mercator in Kaufland, najdemo pa tudi Lidl in Spar. Supermarketi so običajno odprti med 7. in 22. uro. Na hrvaških tržnicah poleg sadja in zelenjave pogosto ponujajo tudi sir, hladne mesnine, kruh in pijače.

Zdravstveno varstvo
Gondtalan nyaralás

Hrvaško zdravstveno varstvo je zelo kakovostno. Zdravstvena oskrba je na voljo vsem in je zagotovljena v bolnišnicah in zdravstvenih domovih v večjih mestih. Za manjše težave se lahko obrnete na lekarne. Vendar pa pri tem lahko naletite na težave zaradi jezikovnih ovir. Prepričajte se, da imate s seboj dobro založeno domačo lekarno.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja (EKZZ) omogoča zdravstveno oskrbo v primeru bolezni ali poškodbe med začasnim bivanjem na Hrvaškem. Če potrebujete bolnišnično zdravljenje ali specialistično zdravstveno oskrbo, je najbolje, da se obrnete neposredno na svojo zavarovalnico.

Na Hrvaškem trenutno ni ukrepov za zaščito pred virusom COVID-19.


Vreme na Hrvaškem
Vreme na Hrvaškem

Hrvaška je velika država z velikimi geografskimi razlikami. Zaradi tega se v njej pojavljajo različna podnebja: ob hrvaški obali je sredozemsko podnebje, v notranjosti pa blago celinsko podnebje.

 • Obalna območja Hrvaške so pod vplivom Jadranskega morja in imajo sredozemsko podnebje z vročimi in suhimi poletji.
 • V notranjosti države se nahajajo Dinarske Alpe, kjer so temperature vse leto nižje.
 • Za gorami je v notranjosti celine blago celinsko podnebje z razmeroma toplimi poletji.
 • Na hrvaški obali so poletni meseci idealni za sončne počitnice. Temperature so prijetne, z najvišjimi temperaturami okoli 28 °C, sončnimi dnevi in malo padavinami.


Jezik in plače na Hrvaškem
Jó pihenést!

Seveda vam bo pomagal Googlov prevajalnik, vendar je dobro poznati nekaj izrazov. Pri tem vam lahko pomagamo:

  

Da/Ne
Da/Ne
V reduU redu
Pozdravljeni
Zdravo
Dobro popoldne
Dobar dan
Dober večer
Dobro večer
Zbogom
Doviđena - zbogom
Obiščite
Molim
Hvala
Hvala
Ne razumem
Ja ne razumijem 
Ne govorim hrvaško
Ne govorim Hrvatski
Ali kdo govori angleško?
Govori li netko Engleski?
Lepo vas je spoznati
Drago mi je
Ni zaželeno.
Nema na čemu
Oprostite
Oprostite
Kako se počutiš?
Kako si ?
V redu, hvala.
Dobro, hvala !
In vi/ In vi?
A ti/a vi ?
Žal mi je
Izvinite
Strinjam se
Dobro
Kje je ... ?
Gdje ... ?
Izgubil sem se
Ja sam zalutao
Levo
Lijevo
Desno
Desno
Vnaprej
Ravno
Koliko je ura?
Koliko je sati ?
Koliko stane?
Koliko to košta ?
Kako vam je ime/vaše ime?
Kako se zoves/zovete ?
Moje ime je ...
Zovem se …
Zabavajte se
Puno radost
Meni prosim
Molim vas jelovnik
(piščanec) ... prosim
Ja ću... (kokoš)
Jdober okusDobar tek
Ali lahko dobim račun?
Mogu li dobiti račun ?
Predjed
Predjela
Dodatki jedem
Dodatci jelima
Glavna jed
Glana jela
Sladica
Dezert


Evro se zdaj uporablja tudi na Hrvaškem. S 1. januarjem 2023 je postal zakonito plačilno sredstvo. Z običajno debetno ali kreditno kartico lahko plačujete skoraj povsod. Na Hrvaškem je dovolj bankomatov. Upoštevajte, da dvigi s kreditno kartico običajno niso brezplačni.


Več koristnih informacij o Hrvaški
Dobro je vedeti
 • Če se odpravljate na počitnice na Hrvaško, morate imeti veljaven potni list ali osebno izkaznico.

  Na Hrvaškem se uporabljajo tako imenovane šuko vtičnice tipov F (z vgrajenimi stranskimi zaščitnimi kontakti) in C (brez stranskih kontaktov). Če ima vaša naprava vtič drugačnega tipa, boste za napajanje svoje naprave potrebovali adapter. Na nekaterih recepcijah si lahko tak adapter tudi izposodite.


 • Pomembni državni prazniki na Hrvaškem:
Velikonočni
Uskrs
apr. 9.
apr 10.
Praznik dela
Praznik rada
máj. 1
Državni praznik
Dan državnosti
5-jun
Kristusovo telo
Corpus Christi, Tijelovo
8-jun
Dan antifašističnega boja
Dan antifašističke borbe 
22-jun
Nacionalni zahvalni dan

5-aug
Vnebovzetje Device Marije
Velika Gospa
15-aug
Dan vseh svetih
Svi sveti
1-nov


 • Hrvaška je psom prijazna država, vendar ne dovoljuje obiska vsem psom. Ni dovoljeno voditi pitbulov ali križancev pitbulov, ki niso registrirani pri Mednarodni kinološki zvezi.
 • Za svojega psa ali mačko potrebujete evropski potni list za hišne živali, ki ga izda pooblaščeni veterinar. Psi in mačke morajo biti cepljeni proti steklini vsaj 21 dni pred potovanjem. Obvezni čip mora biti vstavljen pred cepljenjem proti steklini (lahko na isti dan). Ker se to cepljenje lahko opravi šele po 12. tednu starosti, na Hrvaško ni mogoče peljati mladičev in mačk, mlajših od 15 tednov. Skoraj povsod na Hrvaškem so obvezni povodci.
 • Hrvaška se nahaja v srednjeevropskem časovnem pasu – CET (UTC+1). V poletnem času se uporablja srednjeevropski poletni čas – CEST (UTC+2).
 • Potujete sami z majhnim otrokom, na primer z vnukom? Ali pa bi na pot s seboj želeli vzeti otroka vašega prijatelja? V takem primeru morate dokazati, da imate za pot soglasje otrokovih staršev. To storite tako, da izpolnite obrazec za soglasje.

Nasvet: Pred odhodom fotografirajte svoj potni list/osebno izkaznico, zavarovalno polico, bančno kartico, številke za nujne primere in druge pomembne predmete. Po elektronski pošti jih pošljite sebi ali drugim sopotnikom, da boste imeli pomembne informacije pri roki, če bi jih morda izgubili ali pred krajo vam jih ukradli.10 turističnih znamenitosti na Hrvaškem

Plitviško jezero

Plitviška jezera Vhod 2 parkirišče

D1 23, 53231, Jezerce

Dalmacija

Spletna stran: https://np-plitvicka-jezera.hr/en/
https://goo.gl/maps/J3TkziiRWqcByMNEA

Nacionalni park Krka

Lozovac, Hrvaška
Dalmacija:
Spletne strani: http://www.npkrka.hr/
https://goo.gl/maps/sUkuVH1WD27jRCLA9

Pula

Forum 3, 52100, Pula
Istra
Spletne strani:: http://pulainfo.hr/
https://goo.gl/maps/hhGt9aSxyhNcBZyg6

Istralandia

Ul. Ronki 1, 52474, Nova Vas
Istra
Spletne strani:
https://www.istralandia.hr/en/

Zadar

23000, Zadar
Dalmacija
Spletne strani: https://zadar.travel/
https://goo.gl/maps/TJNTP2z5dofUWDMR7

Rovinj

Trg na mostu 2, 52210, Rovinj
Istra
Spletna stran:: http://www.rovinj-tourism.com/
https://goo.gl/maps/sr7REt2bgp2WjeaT8

Trogir

Trg Ivana Pavla II 1, 21220, Trogir
Dalmacija:
Spletne strani: http://www.visittrogir.hr/
https://goo.gl/maps/5G87q5SPhbhHfyqR6

Brionski otoki

Brionska ul. 10, 52212, Fažana
Istra
Spletne strani: http://np-brijuni.hr/
https://goo.gl/maps/m8tBmDMo3BPtKoVz6

Dubrovník

Brsalje ul. 5, 20000, Dubrovnik
Dubrovnik
Spletne strani: http://www.tzdubrovnik.hr/
https://goo.gl/maps/otp1Gsd34yuCHsda6

Brač - Zlatni Rat

Put Zlatnog Rata, 21420, Bol
Otok Brač

Spletne strani: https://www.zlatniratbol.com/en/
https://goo.gl/maps/dxyKhEu98jiVtu7t9

Izjava o omejitvi odgovornosti: Informacije na tem spletnem mestu so bile skrbno zbrane. Informacije smo skrbno preverili. Vse povezave na druga spletna mesta, ki jih navajamo, so zgolj informativne narave. Teh spletnih strani ne vzdržujemo, ne spremljamo in ne pooblaščamo. Kot potnik ste sami dolžni poskrbeti, da imate ustrezne dokumente za prehod meje za svoje počitnice. Priporočamo vam, da se o tem red odhodom pozanimate pri pristojnih organih.